Uitstelgedrag

Uitstelgedrag

Heb je zoals Tim Urban het beschrijft een aapje in je brein dat gaat voor direct plezier? Een aapje dat beïnvloed kan worden door het paniekmonster als er een deadline in het spel is?! Maar die moeiteloos doorgaat met andere keuzes maken als er geen deadline is? Een aapje dat je in de problemen kan helpen doordat je alles maar uitstelt. En zo bijvoorbeeld te lang in een relatie blijft hangen of je een eigen bedrijf niet van de grond krijgt. Langetermijn uitstelgedrag kan tot verdriet en spijt leiden. Wat kunnen we doen om gefocust te blijven en uitstelgedrag te voorkomen?

5 tips:
1. Splits grote taken op
Grote taken opsplitsen in kleinere taken, zodat ze een duidelijk eindpunt hebben en niet zo vaag zijn, er eng uitzien of een groter faalpotentieel lijken te hebben dan ze feitelijk hebben.
2. Maak een deadline
Als er niets is waardoor je aan een taak begint, maakt dan zelf een deadline door een timer in te stellen om kleine stukjes in bijvoorbeeld 30 minuten te doen, met snelle beloningen van 5 minuten tussen de stukken.
3. Doe de afleiding weg
Weg met afleidingen zoals sociale media, email of andere meldingen. Stop ermee, schakel het uit voor de tijd die je hebt gereserveerd om de taak uit te voeren.
4. Zoek een buddy
Voor sommige mensen kan het helpen om een buddy te hebben om ze ‘gefocust te houden’ bij het uitvoeren van de taak. Laat je motiveren.
5. Beloon jezelf
Wat het ook is dat je echt graag wilt doen, maak dat afhankelijk van het voltooien van de taak die je uitstelt. Je kan zo pas bereiken waar je echt van geniet als je taak voltooid is en er ook nog eens meer van genieten.

#moveandmatch #coaching #levensgeluk #focus